Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Standart Fon

Fon Yatırım Stratejisi

Fon, ağırlıklı olarak orta ve uzun vadeli devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yaparak faiz gelirlerinden yararlanmayı hedeflemektedir. Fonun ortalama vadesi değişen piyasa koşulları çerçevesinde portföy yöneticisi tarafından ayarlanmaktadır.

Fon, portföyünün asgari %60’ı, Bakanlıkça ihraç edilen Türk Lirası cinsinden borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetlerinde veya kira sertifikalarına, asgari %10’u BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylara yatırarak gelir elde etmeyi hedefler.

Fon portföyünün azami %30’u Türk Lirası cinsinden ve Borsada işlem görmesi kaydıyla bankalar veya yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan diğer ihraççılar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları, Türk Lirası cinsinden Borsada işlem görmesi kaydıyla fon kullanıcısı bankalar olan veya kendisi veya fon kullanıcısı yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan kira sertifikaları, ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe ve varlığa dayalı menkul kıymetler, azami %25’i Türk Lirası cinsinden vadeli mevduat, katılma hesaplarına ve azami %2’si Ters Repo, Takasbank Para Piyasası ve Yurtiçi Organize Para Piyasası İşlemlerine yatırılabilir.

Fon portföyüne alınacak menkul kıymet seçiminde ve sınırlamalarında Rehber ve Yönetmelik’te belirlenmiş olan yönetim ilkelerine uyulur. Fon içerisindeki varlık dağılımı belirlenirken, beklenen getiri ve risk analizlerine dayanan en uygun bileşim hedeflenir. Standart fonun yönetiminde, bu maddede belirtilen fon portföyüne alınacak varlıklara ilişkin oranlara ek olarak, Yönetmelikte yer alan ve bu maddede belirtilmeyen diğer ilgili portföy sınırlamalarına ilişkin hükümler saklıdır. Fon, sisteme giriş aşamasında herhangi bir fon tercihinde bulunmayan kişilerin birikimlerini yatırıma yönlendirmek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu nedenle Fon portföyünün tamamı Yönetmelik’te ve Rehber’de belirtilen portföy sınırlamalarına uygun şekilde yönetilir.

Portföy Para ve Sermaye Piyasası Araçları

Fon yönetiminde ilgili Yönetmelik hükümleri saklı kalmak üzere aşağıdaki sınırlamalara uyulur. Ayrıca, fon portföyünde ters repo dahil Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Türk Lirası cinsinden borçlanma araçları ve gelir ortaklığı senetleri toplamı asgari %80 olacaktır.


Varlık ve İşlem TürüAsgari %Azami %
Bakanlıkça ihraç edilen Türk Lirası cinsinden Borçlanma Araçları, Gelir Ortaklığı Senetleri ve ya Kira Sertifikaları6090
Türk Lirası cinsinden ve borsada işlem görmesi kaydı ile;
i. Bankalar veya yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan diğer ihraççılar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları,
ii. Fon kullanıcısı Bankalar olan veya kendisi veya fon kullanıcısı yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan kira sertifikaları
- İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe ve varlığa dayalı menkul kıymetler, vaad sözleşmeleri
030
Ters Repo, Takasbank Para Piyasası ve Yurtiçi Organize Para Piyasası İşlemleri02
Vadeli Mevduat / Katılma Hesabı (TL)025
BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylar 1030

* Türk Lirası cinsinden ve borsada işlem görmesi şartı ile bankalar veya yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan diğer ihraççılar tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarına yatırım yapılır.

**Türk Lirası cinsinden borsada işlem görmesi kaydıyla fon kullanıcısı bankalar olan veya kendisi veya fon kullanıcısı yatırım yapılabilir seviyede derecelendirme notuna sahip olan kira sertifikalarına yatırım yapılır.

Muhtemel Riskler

Fon portföyü ağırlıklı olarak kamu borçlanma araçlarından oluşturulmaktadır. Fonun getiri hedefine ulaşabilmesi amacıyla devlet iç borçlanma senetlerinin getirilerinden faydalanılmaktadır. Fon, faiz, piyasa ve enflasyon riski taşımaktadır. Faiz ve enflasyon oranlarındaki değişimler, fonun getirisini etkilemektedir. Taşınan risklerden korunmak amacıyla fon portföyü çeşitlendirilmekte, vade ve oran ayarlaması yapılmakta ve değişken getirili tahvillere yer verilmektedir.

Fon portföyü ağırlıklı olarak devlet iç borçlanma araçlarından oluşturulmaktadır. Fon yönetiminde faiz, enflasyon ve piyasa riski taşınmaktadır. Faiz, enflasyon oranları ve hisse senedi piyasasındaki değişimler fonun getirisini etkilemektedir.

FON DUYURULARI VE RAPORLARI

  • İçtüzük, İzahname ve Tanıtım Formu Tadil Metni için tıklayınız.

 

Fon Raporlarına ulaşmak için tıklayınız.