Zorunlu BES (zorunlu bireysel emeklilik sistemi) hakkında ciddi anlamda kafa karışıklığı yaşanıyor. Otomatik katılım hayatımıza girdiğinden beri sistemle ilgili her kafadan bir ses çıkıyor desek yeri. En çok merak edilen sorulara cevap olması niteliğinde zorunlu BES hakkında yanlış bilinenlerin doğrularını anlatacağız.
Önce bilgilerinizi tazelemeniz için sizi şu yazıya alalım: 7 Maddede Bireysel Emeklilik Nedir, Ne Değildir?
Yanlış 1: Normal Bireysel Emeklilik Varken Zorunlu BES’e Gerek Yok
Gerek duyup duymama tamamen kişisel değerlendirmeye bağlı ama bireysel emeklilik sisteminde olan biri neden zorunlu BES’ini iptal etmesin derseniz cevap, devletin katkı paylarında gizli deriz. BES’te katkı payı %25. Zorunlu birseysel emekilikte ise bir kereye mahsus devletten gelecek 1.000 TL’lik katkı payı var. Ayrıca hem kendi inisiyatifinizle katıldığınız hem de iş yerinizin maaşınızdan keserek geleceğiniz için güvence oluşturduğu zorunlu BES’i devam ettirerek daha iyi bir geleceğe hazırlanmış olursunuz.
Yanlış 2: Zorunlu BES İçin Çalışanlar Başvuru Yapmalı
Hayır, zorunlu BES şartları sizin için geçerliyse, yani 1972 ve üstü doğumlu olup Türk vatandaşı iseniz otomatik katılım sistemine geçmişsiniz demektir. Çalışan sayısına göre iş yerleri belli tarihlerde zorunlu BES’e geçti ama şimdi herkes sistemde ya da gönül rızası ile çıkmış durumda. Yeni işe başlıyorsanız şirketiniz size bilgi verecek zaten
Yanlış 3: İş Değişikliği Durumunda Önceki Maaş Kesintileri Yanar
Bu da doğru değil; çünkü önceki iş yerinizde sisteme kaydedilen otomatik katılım kesintileriniz yeni iş yerinizin çalıştığı emeklilik planına otomatik olarak aktarılır.
Yanlış 4: Zorunlu BES İptal İşlemleri Çok Meşakkatli
BES otomatik katılımdan 2 ay içinde çıkma imkanınız var. Bunun için tek yapmanız gereken iş yerinize veya işvereninizin anlaşma yaptığı sigorta şirketine sistemden ayrılma talebinizi yazılı olarak bildirmek. Yasal olarak 10 gün içinde BES kesintisi olan maaşınızın %3’ü hesabınıza ödeniyor.
Yanlış 5: BES, SGK’ya Alternatiftir
BES emekli olduktan sonra hayat standardınızın düşmemesi için üretilen bir sigorta iken sosyal güvenlik sistemi, çalışma hayatınızda da sağlığınızı kısmen de olsa güvence altına alan bir uygulamadır.
Yanlış 6: Ne Zaman İstenirse Zorunlu BES Emekliliğe Ara Verilebilir
Ne zaman isterseniz değil; bir defada üç ayı geçmemek suretiyle otomatik katılıma katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz. Mali sıkıntınız varsa zorunlu BES’ten ayrılmak durumunda kalmadan, o üç aylık dönemi daha rahat geçirip daha sonra dönüş yapabilirsiniz. Süreyi daha fazla uzatmak isterseniz de üç ayın sonunda yeniden talepte bulunmanız gerekir.
Yanlış 7: Zorunlu BES’ten Cayanlar Bir Daha Geri Dönemez
Hayır, zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkıp geri dönmek isteyenlere özel olarak tek seferlik geri dönüş hakkı tanınmış durumda. Bunu da BES iptalinden sonraki üç yıl içinde yapmak gerekiyor. Pişmanlık süresi üç yıl fakat beş yıla çıkartılma planları da yok değil.