Türkiye Cumhuriyeti emeklilik maaşı, yaşı ve şartları yasalar ve kanunlar ile kuralları belirlenir. Yasa ve kanunlar belli zamanlarda değişime uğrayabilir. Bu unsurlar nedeniyle aynı anda işe başladığınız bir kişi ile farklı miktarlarda emekli maaşı almanız söz konusu olabilir.
Devletten alacağınız emekli maaşınızın yanında bireysel emeklilik planları ile ileride yaşayacağınız hayat standartlarınızı arttırmanız da mümkündür. AXA Sigorta Emeklilik Planları ile geleceğiniz için daha fazla yatırım yapmaya bugünden başlayabilirsiniz.
İşe başladığınız tarih (sigortanın başlatıldığı gün) ve emeklilik tarihiniz alacağınız maaş hesaplanırken en etkili olan unsurlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nde emeklilik yaşı ve maaşı hesaplanırken 3 farklı dönem dikkate alınır. İşe başlama tarihi olarak 2000 yılı öncesi, 2000 ile 2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası olarak ayrılan dönemlerin şartları birbirinden farklıdır. Yasa değişimi ile belirlenen 3 farklı dönemin emekli maaşlarına da etkisi büyüktür. 2000 yılı öncesinde işe başlayan insanların ödediği primlerin %70’i emekli maaşlarına etki ederken, 2000 ile 2008 arası dönemde işe başlayanların primlerinin %50’si, 2008 sonrası işe başlayanların ise primlerinin %37’si emekli maaşlarında hesaba katılır.
Prim ve maaş hesaplamasında işe başlama ve emekli olma tarihinin yanı sıra çalışılan yıl sayısı da etkili olur. Örneğin işe başlama tarihiniz 1995, emeklilik tarihiniz 2008 sonrası ise ödediğiniz primler yasada değişiklikler olduğu için farklı oranlarda hesaplanır. 1995 ile 2000 arası için primlerinizin %70’i emekli maaşı hesaplamanıza yansırken, 2000 sonrası için %50 ve 2008 sonrası için ise %37 oranları etkili olur. Prim gün sayısı, prim miktarı, sigortalılık süresi, yaş, hangi iş koluna dahil olduğu gibi farklı unsurlar da maaşı etkileyen diğer etkenlerdir. Tüm bu faktörleri göz önüne alarak ve sizin için özel hazırlanan otomatik hesaplama araçlarını kullanarak emekli olunca ne kadar maaş alacağınızı öğrenebilirsiniz.
4 A Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Özel bir şirkette sözleşmeli olarak çalışıyorsanız emeklilik maaşı hesaplama için 4/a grubunun işlemlerini yapmalısınız. SGK’nın sitesi ya da e-Devlet aracılığı ile işlemlerinizi istenilen bilgileri doldurarak kısa süre içinde yapabilirsiniz. TC kimlik ve SSK Sicil numarası, nüfusa kayıtlı olunan il, doğum tarihi ve baba adı bilgileri işlem sırasında doldurulan formda sizden istenir. Sicil numarasını bilmiyorsanız e-Devlet > SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Ünvan Listesi adımları ile bunu kolayca öğrenmeniz mümkündür. 4/a emeklilik maaşı hesaplama formunda belirlenen uygun yerlere bilgilerinizi doğru bir şekilde yazarak gelecekteki maaşınızı öğrenebilirsiniz. Emeklilik maaşı hesaplama için tüm formu doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna basmanız yeterlidir.
4 B Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Kendi mesleğinizi yapıyorsanız yani özel bir şirketten bağımsız olarak çalışıyorsanız 4/b grubu emeklilik maaşı hesaplama işlemlerini yapmanız gerekir. Halk arasında yaygın şekilde Bağ-Kur olarak bilinen 4b’li serbest çalışanlar da internetten kolaylıkla emeklilik maaşı hesaplaması yapabilir. Şahıs şirketi ve serbest meslek çalışanları bu gruba dahildir. SGK emekli maaşı hesaplama sayfası ve e-Devlet Portalı bu işlem için kullanılabilir. TC kimlik numarası, çalışılan kurum bilgisi, esnaf – tarım seçimi, güvenlik kodu gibi bilgileri formdaki uygun yerlere yazarak 4b emeklilik maaşı hesaplamanızı yapabilirsiniz.
4 C Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Devlet memuru olarak emekli olacaksanız 4c emeklilik maaşı hesaplama işlemlerini uygulamanız gerekir. Halk arasında Emekli Sandığı olarak bilinen 4C grubu emeklilik maaşı hesaplama işlemleri de e-Devlet ve SGK resmi internet sitesi üzerinden yapılabilir. Doğum tarihi, cinsiyet, 23.05.2002 tarihi ve öncesindeki 4A prim bilgileri, 4B prim bilgileri ve 4C hizmet süresini formdaki gerekli alanlara girebilirsiniz. Ardından Hesapla butonuna bastığınızda işleminiz sistem tarafından otomatik yapılır. Emeklilik maaşı hesaplama işleminin sonunda gelecekteki emekli aylığınızın ne kadar olacağını öğrenebilirsiniz.
BES Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Devlet destekli özel bir emeklilik sistemi olan BES katkı paylarının ileride size hangi miktarda geri döneceğini merak ediyor olabilirsiniz. BES olarak kısaltılan Bireysel Emeklilik Sistemi özel bir yöntem olduğu için farklı şirketler ile çalışmanız mümkündür. Bu durumda ileride alacağınız emeklilik maaşı ya da toplu şekilde alabileceğiniz birikimin hesaplamaları farklılık gösterir. Şirket özelinde yapılan hesaplama size en doğru sonucu verecektir. Ayrıca BES bütçeye göre farklı katkı payları ödeme imkânı sunan bir sistemdir. Ödenen katkı payı ve bu miktara göre verilen devlet desteği değişkenlik göstereceğinden elde edeceğiniz birikim de buna bağlı olarak değişir.
BES emeklilik maaşı hesaplama işlemine geçmeden önce konu hakkında bazı durumların açıklanması gerekir. BES parası yani emekli olduğunuz zaman sistemden alacağınız miktara “katkı payı” adı verilir. Sistem temelde aylık olarak yıllar boyu birikim yapmak ve bu birikimlerin yatırımlar ile artması üzerine kuruludur. Sisteme her ay düzenli olarak ödeme yapmanın yanı sıra firma ve kişi bütçesine göre 3 – 6 aylık ödeme planları da çıkarılabilir. 10 yıl sistemde kalır, ödemeleri düzenli olarak yapar ve 56 yaşından önce sistemden çıkmazsanız neredeyse hiçbir kesinti olmadan devlet desteği de dahil olarak katkı payınızı (BES maaşı) alabilirsiniz.
BES emekli maaşı hesaplanırken sistemde ne kadar kaldığınız, ödediğiniz katkı payı miktarı gibi unsurlar dikkate alınır. Stopaj, katkı payı ve devlet desteği kesinti oranları için Bireysel Emeklilik Sistemi sayfamızı inceleyebiliri, daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bize Bireysel Emeklilik Başvuru sayfamızdan ulaşabilirsiniz.