Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir? Adım Adım Rehber

06.11.2024, Güncelleme: 06.11.2024 Axa

BES iptal etme işlemi yaptırmadan önce cayma bedeli, haklarınız ve ödemelerin yapılma şekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.

Emeklilik yaşınız geldiği zaman ekonomik sıkıntı çekmeden ve hayat standardınızı düşürmeden hayatınıza devam etmek istiyorsanız, farklı emeklilik ve yatırım seçeneklerini değerlendirmenizde fayda vardır. Devlet destekli olarak yürütülen BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) bu seçeneklerden biridir. Fakat farklı nedenlerden dolayı BES iptal etme niyetiniz de olabilir. Bu durumda doğru adımları atarak işlemi kısa sürede tamamlama ve birikiminizi geri alma hakkınız vardır. Sistemden ayrılma durumunuzdaki şartlara göre birikiminizden bazı kesintiler yapılması söz konusu da olabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi kısaltması olan BES insanların emekli olduğu zaman daha rahat koşullarda yaşamasını hedefleyen geleceğe yönelik bir yatırım sistemidir. Genel olarak aylık zaman dilimlerinde kişilerin BES hesaplarına aktardıkları miktarlar, onlar adına bazı yatırım araçlarında da değerlendirilerek sistemde bulunulan yıllar boyunca kişilerin gelecekleri için bir birikim haline gelir.

Uygulama devlet destekli güvenli bir tasarruf ve yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu yatırımlar bağlı olunan finans kuruluşundaki portföy yöneticileri tarafından değerlenmesi için kullanılır. Diğer bir deyişle her ay ödenen katkı payı farklı yatırımlarda kullanılarak değerlenir. Yatırımların uzun vadede kazandırması nedeniyle BES emeklilik sistemi de uzun vadede kazandıran bir yatırım aracına dönüşür.

BES yaptırma zorunluluğu 45 yaş altındaki çalışan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir ancak kamu ve özel sektör çalışanlarına zorunlu tutulan bu uygulamadan katılımcının çıkış hakkı da bulunur. Bu nedenle çalıştığınız kurum ya da şirket tarafından BES kapsamına dahil edildiyseniz sistemden çıkış yapabilirsiniz. Bunun için BES iptal etme İşlemlerini tamamlamanız yeterlidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?

BES iptal etme işlemine geçmeden önce bu uygulamanın sizin için faydalarından ve ne işe yaradığından bahsetmek faydalı olacaktır. 

 Sistematik bir şekilde her ay maaşınızdan birikim için belirli bir oranda para kesilir. Dolayısı ile her ay kesintili maaş aldığınızdan bütçenizi bu miktara göre ayarlamak durumunda kalırsınız ve bu durum elinize geçen miktardan bir kısmını tasarruf için ayırmaktan daha kolay olur.
 Her ay maaşınızdan kesilen miktara ek olarak devletin belirlediği oranda katkı payı eklenir. En son %30 olarak belirlenen BES katkı payı miktarı her ay maaşınıztan kesilen paraya eklenir. 
 BES hesabınızdaki miktar yatırım için kullanıldığından dilerseniz fon ve şirket belirleme hakkınız vardır. Paranızı nereye yatırıp değerlendireceğiniz konusunda size seçim hakkı sunulur. 
 Özel sigorta şirketleri aracılığı ile sunulan bir yatırım sözleşmesi olduğundan üzerinde değişiklik yapma hakkınız saklıdır.
 Sistemde şeffaflık, öznellik ve isteklere göre şekillendirme olanağı vardır. Örneğin yatırımınız olan BES fonlarını yılda 12 defaya kadar değiştirerek kazancınızı arttırabilirsiniz. 
 İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) üzerinde saklanan fon paylarını günlük takip edebilirsiniz.
 BES çıkış, katkı payı ödemeyi durdurma gibi farklı yöntemler ile ekonomik durumunuza göre hareket etmeniz mümkündür. Bu sayede ekonomik olarak zorlandığınız dönemlerde ödemenize ara verebilirsiniz.
 BES sözleşmenizi iptal etmezseniz tüm bu kesinti, katkı payı ve fon yönetimi işlemleri emekli olduğunuz dönemde birikiminize ek olarak ciddi bir miktar para almanızı sağlar. Bu sayede emeklilik döneminizi ekonomik olarak daha rahat geçirebilirsiniz.

BES İptal Süreci: Gerekli Belgeler ve Başvuru Yöntemleri

BES iptal başvurusu yapmak veya bireysel emeklilik sözleşmesini iptal etmek için yapılması gereken asında çok basittir. Bunun için sigorta poliçesinin düzenlendiği banka veya sigorta şirketine talebi iletmek yeterlidir. İptal sürecinde standart bir belge veya form kullanımı söz konusu değildir. BES iptal etme yöntemleri arasında telefon, SMS veya müşteri hizmetlerini aramak gibi alternatif yollar vardır.

BES İptal Zamanı: En Uygun İptal Dönemi Ne Zaman?

BES iptal zamanı açısından uygun bir dönemden söz etmek yerinde olmaz. Çünkü önemli bir tasarruf ve yatırım aracı olan BES, katılımcılara uzun vadede önemli kazanımlar sağlar. Ancak ayrılmak isteyenler kayıt tarihi itibariyle ilk iki ay içerisinde iptal talebinde bulunduklarında hesaptaki tutarı herhangi bir kesinti olmadan alma hakkına sahip olur. Bireysel emeklilik sistemi iptal talebinde bulunanlar sistemde bulundukları süreye uygun bir takvim çerçevesinde kesintiye tabi tutulur. Giriş tarihinden iki ay geçtikten sonra çıkanlar için stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı kesintileri söz konusu olacaktır. Bu doğrultuda kişisel katkı payı tam olarak alınırken diğer tutarlar çeşitli oranlarda kesintiye tabi tutulur. Bu nedenle BES iptal kesintisi koşulları çerçevesinde iptal zamanlamasına karar verilebilir.

BES Cayma Bedeli Nedir?

BES cayma bedeli olarak adlandırılan uygulama bireysel emeklilik sistemi iptali talebinde bulunan kişilerden yapılan kesintileri ifade eder. İlk iki ay içerisinde herhangi bir kesinti veya cayma bedeli söz konusu olmaz. Ancak bu süreden sonra kişisel katkılar tam olarak ödenirken devlet katkısı gibi bazı kalemlerde çeşitli oranlarda kesintiler yapılır. Kişisel katkı payının %25'i oranında gerçekleşen BES devlet katkısı ile ilgili uygulama kısaca şu şekilde özetlenebilir. İlk üç yıl içerisinde ayrılanlara devlet katkısı ile ilgili ödeme yapılmaz. 3-6 yıl arasında sistemde kalanlar için %15, 6-10 yıl arasında sistemde kalanlar için %35 ve 10 yıl ve fazla süre ile sistemde kalanlar için %60 oranında katkı payı ödemesi yapılır. En az 10 yıl kalmak şartıyla 56 yaşını dolduranlar ise katkı payının tamamını almaya hak kazanır. İlk 10 yıl içerisinde BES iptali söz konusu olduğunda birikim üzerinden %10 stopaj kesintisi yapılır. Emeklilik sonrası, vefat, maluliyet, tasfiye ve benzeri zorunlu haller dolayısıyla bireysel emeklilik sözleşmesi iptali durumunda yapılacak kesinti ise %5 oranında olmaktadır.

BES İptal Sonrası Geri Ödeme: Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

BES geri ödeme süreci iptal işlemlerinin tamamlanması ile birlikte yapılır. Gerekli belgelerin incelenmesi ve hesaplamaların yapılması çerçevesinde makul bir sürede ödeme kişisel hesaba yapılır. Bu süre uygulamada genellikle 20 iş günü olarak karşılık bulur.

E-Devlet Üzerinden BES İptali: Adım Adım Kılavuz

BES iptal sürecinde başvuruların poliçenin düzenlendiği banka veya sigorta şirketine yapılması gerekir. Söz konusu başvuruyu ilgili kurumun çağrı merkezi, internet sitesi gibi kanallarını kullanarak yapmak mümkündür. Ancak E-Devlet BES iptali bu seçeneklerden birisi değildir. Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyenlerin bu işlemlerini E-Devlet üzerinden gerçekleştirmesine olanak yoktur.

BES İptal Etmemenin Avantajları: Neden Devam Etmelisiniz?

Emeklilik döneminde rahat ve konforlu bir hayat sürebilmek için çalışma hayatı boyunca yapılan yatırımlar son derece önemlidir. Sosyal güvenlik sistemi tarafından bağlanan yaşlılık aylığına ilave olmak üzere tamamlayıcı bir sistem olarak planlanan BES, özel emeklilik sistemi olarak tanımlanabilir.
Küçük yatırımlarla büyük tasarruflara ulaşmayı hedefleyen bireysel emeklilik sistemi içerisinde toplanan birikimler uzman portföy yöneticilerinin yönetimindeki emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Bu sayede birikimler hem kendi kendine değerlenir hem de ilave edilen katkı payları sayesinde hızla büyür. Yapısı gereği uzun vadeli yatırım planlarına uygun olan bireysel emeklilik sistemi kısa vadeli kazanç düşünenler için uygun bir yatırım alanı değildir.
Zorunlu BES iptal işlemi yapılmadığında emeklilik halinde %30’a varan devlet katkısını tamamen alabilmek mümkündür. Sistemden ayrılmamak devlet katkısına erişimi sağladığı gibi ayrıca stopaj kesintisi yönünden de avantaj sağlar. BES iptali yaptırmayanlar sistemden ayrılanlar için uygulanan giriş aidat kesintisinden de kurtulmuş olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi İptalinde Ceza Var mı?

BES iptal etme işlemlerinde emeklilik hakkı elde edilmediyse bazı kesintiler uygulanır. Kısacası BES iptali öncesi hesabınızda gördüğünüz miktarın tamamını çekemez, bir takım kesintiler sonrası kalan miktarını alabilirsiniz. BES iptal etme döneminize göre devlet katkısı, stopaj ve giriş aidatı kesintileri uygulanabilir. 

İlk üç yıldan sonra yapılan çıkışlarda %30 olarak belirlenmiş devlet katkısı ve getirilerin tamamı da ana paranız içinde hesaplanır. Sistemde kaldığınız 3. yıl sonunda %15, 6. yıl sonunda %35, 10. yıl sonunda %60 ve emekliliğe hak kazanmanız durumunda %100 devlet katkısını almaya hak kazanırsınız. Katılımcı, bireysel emeklilik sözleşmesinin başladığı tarih itibari ile ilk 10 yıl içerisinde BES iptal etme işlemi yaparsa birikimden stopaj vergisi kesilir. Emekli olmadan sistemden ayrılmanız durumda %10 stopaj vergisi alınır. Emeklilik sonrası, vefat, maluliyet, tasfiye ve benzeri gibi zorunlu nedenler ile BES iptal etme işlemi yapan katılımcılardan ise %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. 

BES Nasıl İptal Edilir?

BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES iptal etme işlemini yaptırmak için kurumun ilgili birimi ile iletişime geçebilir ya da çağrı merkezi, internet sitesi gibi diğer kanallarını kullanabilirsiniz. 

AXA Sigorta BES iptali işlemi yaptırmak istiyorsanız talebinizi dilediğiniz zaman iletişim kanallarımız aracılığı ile iletebilirsiniz.  İşlemleriniz tamamlandığı zaman hak ettiğiniz miktar eksiksiz olarak hesabınıza yatırılır.

Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında daha fazla fikir edinmek ve avantajlı sözleşmeler ile geleceğe yaptığınız yatırımı farklı şekillerde değerlendirmek istiyorsanız web sitemizi inceleyebilirsiniz. 

BES Ürünleri

BES İptali Sık Sorulan Sorular: Kritik Bilgiler

BES nasıl iptal edilir e-devlet üzerinden?

Otomatik BES iptali veya E-Devlet üzerinden iptal işlemi bireysel emeklilik sözleşmesi açısından mümkün olan bir uygulama değildir. Poliçenin düzenlendiği banka şubesi veya sigorta şirketine yapılacak başvuru ile BES iptali mümkün olur.

BES'i ne zaman iptal edebilirim?

BES’i iptal ettirmek her zaman mümkündür. Ancak zamanlamaya dair bazı detaylar sigortalıların kesinti ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Sisteme girişten itibaren ilk iki ay içerisinde yapılacak iptallerde herhangi bir kesinti söz konusu olmayacaktır. Ancak bu sürenin geçmesinden sonra yapılacak BES iptalinde, sistemde kalınan süre ile orantılı olarak bazı kesintiler yapılır. BES iptali ile zamana bağlı olarak değişen oranlarda yapılacak kesintileri üç ana başlıkta incelemek mümkündür. Emeklilik öncesinde yapılacak iptallerde stopaj kesintisi, giriş aidatı kesintisi ve devlet katkısı kesintisi söz konusu olabilmektedir.

BES ne zaman iptal edilemez?

Sigortalılar bireysel emeklilik sisteminden istedikleri her zaman ayrılabilir. Bir başka ifade ile BES iptali her zaman mümkündür. Ancak çeşitli kayıplara yol açacağından iptal sürecinde bazı durumların bilinmesinde yarar vardır. Örneğin ilk üç yıl içerisinde ayrılan kişiler devlet katkısından yararlanamaz. Ayrıca birikime yansıyan gelirler üzerinden yapılan stopaj kesintisi ilk 10 yıl içerisinde gerçekleşen ayrılışta %15, 10 yılını dolduran ancak emekliliğe hak kazanamayan kişilerin ayrılması durumunda %10 olarak uygulanır.

Otomatik BES ne zaman iptal edilir?

Otomatik BES iptali kanunen zorunlu hale gelen bireysel emeklilik uygulamasından çıkmak isteyenler için söz konusu olmaktadır. Sisteme otomatik ve zorunlu olarak dahil edilen kişiler ilk iki ay içerisinde yapacakları başvuru ile sistemden ayrılabilir ve bu durumda kendilerine ait ödenmiş tutarlar herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan iade edilir. Bu sürenin aşılması durumunda da iptal mümkündür. Ancak bu halde yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutarın ödemesi gerçekleştirilir.

Zorunlu BES ne zaman iptal edilir?

Zorunlu BES iptali her zaman yapılabilir. Bunun için atılması gereken adım ilgili sigorta şirketine başvurmaktır. Zorunlu olarak BES kesintisi yapılan kişiler ilk iki ay içerisinde başvurmaları halinde katkılarını kesintisiz olarak alabilir. İki aydan sonraki zaman diliminde de iptal başvurusu mümkündür. Ancak bu durumda birikim üzerinden stopaj ve benzeri kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar ödenir.

BES neden iptal edilir?

BES iptali için kişisel bazı sebepler olabilir. Ancak son derece önemli bir tasarruf ve yatırım aracı olan bireysel emeklilik sistemini iptal etmemek sigortalının her zaman kazançlı olması anlamına gelir. Düzenli olarak yapılan birikimler sayesinde kişisel tasarruflar sürekli olarak artar. Bununla birlikte burada biriken tutarın profesyonel fon yönetimi süreçleri ile en yüksek getiriyi elde etmesi de kazancın katlanarak artması anlamına gelir.

Bütün bu kazanç unsurları bir kenarda dururken BES iptali için genele yaygın bir nedenden söz etmek mümkün değildir. Kişisel tercihler veya kişilerin özel durumları BES iptali kararını doğurabilir. Ancak kazancın her zaman sistemde kalmakta olacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Özellikle uzun vadeli yatırımlar açısından BES fonları yüksek kazançlı olması ile bilinir.

BES hangi bankadan iptal edilir?

BES iptali sigorta şirketi veya ilgili banka tarafından yapılır. Bu sebeple poliçenin düzenlendiği bankaya veya sigorta şirketine yapılacak başvuru ile BES iptali mümkün olur.

BES iptal edilirse ne olur?

BES iptal edildiğinde sigortalı mükemmel bir tasarruf ve yatırım aracını kullanma şansını kaybetmiş olur. Özellikle uzun vadeli yatırım planları açısından kazançlı olarak değerlendirilen BES fonları profesyonel olarak yönetilmesi sayesinde aynı zamanda güvenli bir yatırım aracıdır. BES iptali böylesine büyük bir kazanç imkanını kaybetmeye neden olduğu gibi sistemin asıl faydası olan emeklilikte daha konforlu bir yaşam olanağından mahrum kalmak anlamına gelir.

BES iptal edilirse ne kadar kesinti olur?

BES iptali ilk iki ay içerisinde yapıldığında herhangi bir kesinti olmaz. Ancak sonraki dönemde yapılacak iptallerde üç farklı kesinti söz konusu olacaktır.

  • ● Stopaj kesintisi: Birikimin elde ettiği getiri üzerinden yapılan kesintidir. 10 yılını doldurmadan ayrılan kişinin getirisi üzerinden %15, 10 yılını doldurmuş ancak emekliliğe hak kazanmamış kişinin getirisi üzerinden %10 oranında stopaj kesintisi yapılır.
  • ● Giriş aidatı kesintisi: Sisteme girişin yapıldığı tarihte geçerli olan brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Peşin alındığı gibi bazen bir kısmı da ertelenmiş olarak tahsil edilir. 3 yıldan önce iptal edildiğinde brüt asgari ücretin %75’ini, 3 ile 6 yıl arasında iptal edildiğinde %50’sini, 6 ile 10 yıl arasında %25’ini geçmeyecek şekilde kesinti yapılır. Sistemde 10 yılını doldurduktan sonra ayrılanlardan giriş aidat kesintisi yapılmaz.
  • ● Devlet katkısı kesintisi: Sisteme girişte yapılan devlet katkısı sistemden ayrılma durumunda farklı oranlarda kesintiye tabi tutulur. İlk üç yılda devlet katkısının tamamı kesilir. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılanlar için kesinti %85 oranındadır. 6 ile 10 yıl arasında ayrılanlar için kesinti oranı ise %65’tir. 10 yılını dolduran ancak emeklilik hakkını kazanmadan ayrılan kişiden yapılacak kesinti %40 olacaktır.

BES iptal param ne zaman yatar?

BES iptali için gereken başvurunun tamamlanması sonrasında ödeme 20 iş günü içerisinde yapılmaktadır.

BES iptal olduktan sonra ne zaman hesaba geçer?

BES iptal sürecine ilişkin işlemler bittiğinde gerekli kontroller yapılır ve ödemeler yaklaşık 20 iş günü içerisinde banka hesabına geçer.

BES iptal etmek için ne yapmalıyım?

BES iptal etmek için yapılması gereken poliçenin düzenlendiği banka şubesine veya ilgili sigorta şirketine başvurmaktır. Sigorta şirketinin internet sitesi veya çağrı merkezi üzerinden başvuru yapılabilir.

BES iptal için hangi numara aranır?

BES iptali için aranacak numara poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin çağrı merkezi numarasıdır.

<