Bireysel emeklilik sistemi hem bütçeye göre katkı payı ödeme imkanı vermesi hem de yapılan birikimlere devlet katkısının da eklenmesi nedeniyle son yıllarda en çok tercih edilen tasarruf yöntemleri arasına girmiştir. Özellikle para biriktirmekte zorlananlar ve herhangi bir sosyal güvenlik kapsamına girmeyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bu sistem sayesinde insanlar hem geleceğe birikim yapma fırsatı yakalar hem de gerekli şartları sağlayarak emekli olma şansına sahip olur. Bunun için birikimlerin ne kadar olduğunu görmek, bireysel emeklilik hesaplama sayesinde mümkündür.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik hesaplama konusuna geçmeden önce “BES nedir?” sorusu üzerinde durmak gerekir. Herkesin uzun yıllar çalıştıktan sonra çalışma hayatına son vermek durumunda kalacağı bir dönem gelecektir. Yaşın ilerlediği bu dönemde, hayat standartlarını korumak ve rahat bir emeklilik hayatı geçirmek herkesin en doğal hakkıdır. Bu imkan, sosyal güvenlik sistemi aracılığıyla insanlara devlet tarafından sağlanır. İnsanlar kanunlarda belirtilen emeklilik şartlarını sağlayarak emekli maaşına hak kazanırlar.
Öte yandan sosyal güvenlik sisteminin sağladığı bu imkan, emeklilik döneminde ekonomik anlamda yaşam standartlarının düşmemesi için yeterli olmayabilir. Bireysel emeklilik sistemi bu noktada sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak işlev görür. İnsanlar bir yandan sosyal güvenlik çatısı altında çalışırken bir yandan da bireysel emeklilik sistemi aracılığıyla birikim yapabilir. Böylece ileride emekli maaşına ek ayrı bir gelir sahibi olabilirler.
Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı olarak işlev görür. Dolayısıyla sosyal güvenlik sistemine bağlı olarak çalışırken ödenen primler, bireysel emeklilik hesaplama sürecinde dikkate alınmaz. İki sistem birbirinden tamamen bağımsızdır.
Bireysel emeklilik sistemi daha önce de belirttiğimiz gibi birikim yapmakta zorlanan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Sözleşmenin yapıldığı şirkete göre çeşitli ödeme planı seçenekleri bulunur. Kişiler, bunlar arasından kendine en uygun olanı seçer ve bütçesine göre düzenli ödemeler yapar. Bireysel emeklilik hesaplama konusunda yapılan birikimlere ek olarak %30 devlet katkısı da eklenir. Bu yönüyle bireysel emeklilik sistemi tamamen devlet güvencesi altında bir sistem olup son yıllarda oldukça popüler bir yatırım aracı haline gelmiştir.
Bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olmakla birlikte, herhangi bir işte çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişiler için emeklilik yıllarına yönelik bir alternatif oluşturur. Kişiler, bütçeleri oranından birikim yaparak ileride emekli olma hakkı elde edebilirler. Bireysel emeklilik maaş hesaplama, yaşlılık döneminde başka bir geliri olmayacak bu kişiler için daha büyük önem taşır.
Bireysel emeklilik sisteminde yapılan birikimler, ayrıca seçilen fona göre işlem görür ve devamlı olarak değer kazanır. Ayrıca %30 devlet katkısı ile de emeklilik yılları için oldukça büyük bir gelir elde edilebilir. Sistemden çıkmaya karar veren kişiler, birikimlerini toplu şekilde alabilecekleri gibi tıpkı bir emekli maaşı gibi aydan aya ödeme şeklinde almayı da tercih edebilirler.
Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı elde edebilmek için sistemde en az 10 yıl boyunca kalmak gerekir. Daha önce sistemden çıkılması durumunda birikimler bazı kesintilere uğrar ve %30 oranındaki devlet katkısından faydalanılamaz. Sistemde 10 yıl boyunca kalan ve 56 yaşını dolduran kişiler ise bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminin ekonomik anlamda oldukça avantajlı bir birikim aracı olması nedeniyle 2017 yılı itibariyle tüm çalışanlara devlet tarafından BES sistemine girme zorunluluğu getirilmiştir. Bu sistemde ek olarak 1.000 TL devlet katkısı da bulunur. Sosyal devlet anlayışından hareketle çalışanların emeklilik döneminde ek gelire sahip olmaları amacıyla getirilen sistemde katkı payı ödemelerini çalışanlar adına işverenler yapar. Sigortalı şekilde işe giren herkes, zorunlu bireysel emeklilik sistemine de otomatik olarak katılmış olur. Öte yandan dileyen sigortalılar 2 ay içinde sistemden çıkma hakkına sahiptir. Zorunlu BES, hem kamuda hem de özel sektörde çalışanlar için geçerlidir.
Eklemek gerekir ki 18 yaş altı için BES planı ile çocuklar için de birikim yapma imkanı vardır. Çocuklar için getirilen bu sistem sayesinde çocukların geleceği için erkenden birikim yapılabilir. Böylelikle çocukların tasarruf yapma alışkanlıkları da gelişmiş olur.
BES Parası Nasıl Hesaplanır?
BES parası, yani bir diğer deyişle bireysel emeklilikte ödenecek para katkı payı olarak adlandırılır. Tıpkı sigorta sözleşmelerinde olduğu gibi sisteme giren kişiler, belirledikleri katkı payını her ay düzenli ödeyerek birikim yaparlar. Sigorta şirketine göre bağlı olarak değişik ödeme planları çıkartılabilir. Kişinin ödeme gücüne göre aylık, 3 aylık veya 6 aylık ödeme planları söz konusu olabilir. BES parası kişinin bütçesine göre belirlenmekle birlikte katkı payı açısından tüm şirketlerin belirlediği bir alt sınır mevcuttur. Örneğin “Destek Emeklilik Planı” minimum katkı payı aylık 350 TL’dir.
Emeklilik Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Emeklilik maaş hesaplaması konusunda bireysel emeklilik devlet katkısı hesaplama ve bireysel emeklilik kesinti hesaplama önemlidir. Daha önce belirttiğimiz gibi sistemde 10 yılını dolduran ve 56 yaşını geçmiş kişiler emeklilik hakkı kazanır. Bu kişiler, devlet katkısı olan yüzde 30’luk katkı payının tamamına da hak kazanırlar.
Öte yandan 10 yıl ve 56 yaş şartını karşılamayan kişiler, devlet katkısının tamamına hak kazanamaz. Hak edilen devlet katkısı oranı sistemde kalınan yıl bazında kademeli olarak değişir. Şöyle ki sistemde 10 yıl kalmış olmakla birlikte 56 yaşını doldurmamış kişiler devlet katkısının %60’ına, sistemde en az 6 yıl kalanlar devlet katkısının %35’ine ve sistemde en az 3 yıl kalanlar devlet katkısının %15’ine hak kazanır*. Bu sebeple bireysel emeklilik hesaplama aşamasında, kişinin yaptığı katkı payı ödemeleri, bunların getirileri, hak edilen devlet katkısı ve bunun getirileri bir araya getirilir.
AXA Sigorta olarak emeklilik yıllarını refah içinde geçirmen için çeşitli bireysel emeklilik paketlerimizle yanındayız!